Η 'Αφρα

Η Άφρα είναι ένα όμορφο χωριό, σχετικά κοντά στην πόλη της Κέρκυρας και χτισμένο κατά μήκος της κορυφής μιας ήπιας λοφοσειράς πάνω από το Λιβάδι του Ρόπα. Πέτρινα γεφύρια, παλιά ερείπια αρχοντικών, με κυρίαρχο το αρχοντικό Κουρκουμέλη, εγκαταλειμμένο σήμερα, δίνουν την ατμόσφαιρα της ζωής των αρχόντων του 17ου και 18 αιώνα που έζησαν στην περιοχή.

Η Ονομασία του Χωριού

Αναφορικά με την ονομασία του χωριού μας υπάρχουν διάφορες εκδοχές με μία να είναι και η επικρατέστερη.Αρχικά λεγόταν ότι λόγο του ότι το χωριό μας βρισκόταν στις παρυφές δυο ποταμών, τα νερά τους άφριζαν καθώς συναντιόταν κι έτσι ονομάστηκε Άφρα απο τους τότε κατοίκους. Μια άλλη εκδοχή όπου χάνεται στα βάθη του χρόνου όταν η διοίκηση μεγάλων περιόχων ήταν στα χέρια των τότε αρχόντων, κάπως έτσι λοιπόν και περί τα μέσα του 17ου αιωνα, ο άρχοντας της περιοχής Κουρκουμέλης έφερε μία εικόνα αγίας στο αρχοντικό του, βόρεια του χωριού, την εικόνα της αγίας Άφρας και προς τιμήν της αγίας ονόμασε το χωριό μας Αφρα.

Οι Κάτοικοι και η Τοποθεσία του Χωριού

Ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων αυτή τη στιγμή στο χωριό μας μετά την τελευταία απογραφή είναι 1.700 και θεωρήτε ως το μεγαλύτερο χωριό στα παρέλια του Δήμου Κερκυραίων.
Το όμορφο χωριό μας βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, καταπράσινο με βυζαντινά γεφύρια μοναδικής αρχιτεκτονικής, καλοδιατηρημένα αρχοντικά κι εκκλησίες. Συνορεύει βόρεια με τα χωριά Κυρά Χρυσικού, Τεμπλονι, Ποταμό, Αγιο Ιωάννη και Νότια με Τρίκλινο, Κομπίτσι και Αλεπού.